Nasze działania - Archiwum Rok 2018

spotkanie-min

Pierwszym naszym projektem, był projekt skierowany do członków Stowarzyszenia „Pewna siebie mama” zrealizowany dzięki dotacji, ze Starostwa Powiatowego w Oświęcimiu oraz ze środków pozyskanych od darczyńców jak również dużej pomocy wolontariuszy Odbył się on w stadninie Koni Ikarion. Zajęcia Horse Coachingu czyli innowacyjnej metody szkoleniowej i rozwojowej.

Metoda ta miała na celu nauczyć rodziców dzieci z problemami jak radzić sobie ze stresem, jak dobrze i efektywnie komunikować się z innymi jak i również podreperować siły psychiczne nadszarpnięte chorobą dziecka. A przede wszystkim zmienić nastawienie do świata mimo jego trudów. Dzieci w tym czasie miały zajęcia z dogoterapii i zajęcia multisensoryczne.

Dzięki wygranemu grantowi z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich mogłyśmy zrealizować projekty dla dzieci z hipoterapii w Ośrodku Konnym Ikarion, a także zajęcia w okresie wakacyjnym pt. "Wakacje z Pomocną Dłonią - razem możemy więcej" , na które składały się zajęcia plastyczne, dogoterapia, integracja sensoryczna, logopedia, fizjoterapia pod okiem fachowców i terapeutów a także wolontariuszy, którzy bardzo chętnie opiekowali się dziećmi i ich rodzeństwem– podczas gdy rodzice mogli na chwile odpocząć od codzienności. Zwieńczeniem całości był wyjazd do Parku Family fun,a także piknik dla wszystkich uczestników wraz z ich rodzinami. W całym projekcie wzięło udział ponad 100 osób.

Dużym zainteresowaniem i duża aprobatą ze strony rodziców i dzieci cieszył się nasz kolejny projekt pt.”Woda pomysłem na relaks”, który miał aż dwie opcje do wyboru. Pierwszą - Dla dzieci i opiekuna zajęcia na basenie metodą Hallwick, a drugą - Aqua aerobik dla Mam. Projekt ten udało nam się zrealizować dzięki dotacji z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich Małopolska Lokalnie Północ.

dzialania2018

Woda pomysłem na relakas - w pierwszej odsłonie