To już półemtek spotkań z dogoterapii!

420x280d8

To już półmetek spotkań z dogoterapii

Już ponad połowa bezpłatnych zajęć z dogoterapii została zrealizowana dzięki finansowemu wsparciu Fundacji PZU. Spotkania z sympatycznymi czworonogami odbywają się w Centrum Kompleksowej  Diagnozy i Terapii Progres w Oświęcimiu. Cieszą się uznaniem 10 dzieci w wieku od 3 do 10 lat oraz ich Rodziców. W sumie z zajęć korzysta 8 rodzin w dwóch grupach z obszaru gminy Oświęcim.

Pod przewodnictwem dogoterapety p. Dariusza Dobrowolskiego pieski wraz z dziećmi wykonują wiele ćwiczeń terapeutycznych w atmosferze radosnej zabawy. Młodzi sympatycy czterech łap doświadczają czułego kontaktu zwierzęcia, wielu sztuczek czworonogów,  a także sami mogą wydawać polecenia pieskom. Spotkania z Amą i Bajką niosą ze sobą wiele korzyści. Pozwalają stymulować sprawności motoryczną, zwiększają motywację do wykonywania ćwiczeń, doskonalą myślenie przyczynowo - skutowe, rozwijają zmysły i postrzeganie, pomagają w sprawowaniu kontroli nad własnymi emocjami, uwrażliwiają na emocje innych, sprawiają, że można oderwać się od otaczającej rzeczywistości. Wszystko to dzięki zaangażowaniu czterech łap pod kierunkiem doświadczonego dogoterapeuty.

Spośród wielu spotkań na szczególne wyróznienie zasługuje to, podczas którego przeprowadzono konkurs plastyczny. Pod okiem dwóch ufnych par oczy, do pracy przystąpiło 10 par rączek. Konkurs polegał na przygotowaniu pracy przedstawiającej pieska pokonującego tor przeszkód. Wszystkie rysunki, ze względu na swoje walory artystyczne, zostały docenione przez pieskie jury i nagrodzone.

Galeria prac konkursowych

Każdy sympatyk czterech łap otrzymał upominek. Był to komplet kredek ołówkowych.

Na zdjęciu chwila przed rozdaniem upominków

Konkursowy tor preszkód - dzięki zaangażowaniu Amy i Bajki  - udało się pokonać także wszystkim uczestnikom zajęć.

Na zdjęciu dzieci pokonują tor przeszkód.

Z relacji Rodziców wynika, że 10 serduszek zostało skradzionych przez dwa symaptyczne pieski - Amę i Bajkę. Zajęcia nadal trwają. Przed uczestnikami jeszcze wiele pracy i atracji. Do wykorzystania są  farby oraz bezpieczne kleje do robienia glutów. Z pewnością wszyscy zapamiętają te wydarzenia.

Projekt jest współfinansowany ze środków Fundacji PZU.

Organizator:                                        Partner:

pomocna-dlon-logologo-fundacja_duze_podstawowe_poziomprawa_rgb