Woda pomysłem na relakas - w pierwszej odsłonie

46686064_332515764232335_6078713621150433280_n

To wygrany projekt w konkursie grantowym, wspólfinansowany w ramach Programu Funduszu Inincjatyw Obywatelskich Małopolska Lokalnie Północ

Trwał od połowy paździenika do połowy grudnia 2018 r. W sumie objął 28 mieszkańców powiatu oświęcimskiego. Dzięki niemu ośmioro dzieci w wieku od 3 do 10 lat wraz z opiekunami mogło skorzystać z nowoczesnej metody fizjoterapii, jaką jest metoda Halliwick. Zajęcia odbywały się na Krytej Pływalni w Oświęcimiu pod okiem certyfikowanego fizjoterapeuty. W tej części działań młodzi bohaterowie dzielnie nabywali nowych umiejętności radzenia sobie w wodzie np. kontroli oddechu, osiągania bezpiecznych pozycji do oddychania, kontroli poruszania. Towarzyszący każdemu rodzic mógł z dumą przyglądać się, wpsierać i uczestniczyć w postępach małych pływaków. Zajęcia dostosowane były do poziomu sprawności jego uczestników. W dowód uznania dzieciom zostały wręczone dyplomy.

Z kolei wieczorami 12 mam miało możliwość aktywnie spędzić czas i podładować akumulatory, dzięki zajęciom z aqua aerobiku. Mamy ćwiczyły w rytm muzyki i wykonywały specjalnie przygotowane dla nich przez instruktora zestawy ćwiczeń, które to poprawiały wydolność organizmu, pozwoliły się odprężyć oraz być elementem fizykoterapii. Spotkania dały możliwość wymiany doświadczeń i wzajemnej integracji oraz były chwilą spokoju, relaksu od przytłaczających problemów dnia codziennego, związanego głównie z opieką nad dzieckiem szczególnej troski. Atmosfera towarzysząca zajęciom sprawiła, że mamy po zakończeniu projektu spotkały się jeszcze poza Krytą Pływalnią, by miło spędzić czas.

Informacje o zajęciach pojawiły się także w prasie.

ii-ogloszenie-w-gk

Plebiscytowa fotorelacja