Woda pomysłem na relaks

46451010_946310792224524_6449770925482049536_n

pomocna-dlon-logo           unnamed

„Woda pomysłem na relaks Bis”

to projekt współfinansowany z środków Gminy Oświęcim, dzięki którym 10-tka dzieci z niepełnosprawnościami oraz trudnościami w rozwoju wraz z rodzicami, bierze udział w bezpłatnych zajęciach pływania metodą Hallwick. Projekt jest realizowany w Krytej Pływalni w Oświęcimiu, zajęcia prowadzi wykwalifikowany fizjoterapeuta, z ukończonym kursem Metodą Hallwick .

Metoda Hallwick to charakterystyczna i unikatowa forma nauczania nowych umiejętności, których pływak nabywa poprzez udział w różnego rodzaju aktywnościach wodnych, zabawach i grach. W nauce wykorzystywane są różnego rodzaju techniki wspomagań w zależności od rodzaju i stopnia niepełnosprawności. Nauka pływania wg zasad Hallwick opiera się na znanych zasadach fizyki, a w szczególności: hydrostatyki, hydrodynamiki i mechaniki ciała. Podczas zajęć pływak uczy się kontrolowania oddechu i osiągania bezpiecznych pozycji do oddychania oraz kontroli poruszania, która zależy m.in. od przystosowania psychicznego i kontroli równowagi w wodzie. Nauka prowadzi do osiągnięcia jak największej niezależności oraz absolutnego poczucia bezpieczeństwa, które oparte jest na gruntownej znajomości środowiska wodnego i zdolności swobodnego kontrolowania w nim swoich ruchów. W nauce wykorzystywane są różnego rodzaju techniki wspomagań w zależności od rodzaju i stopnia niepełnosprawności. Techniki mają na celu m.in. ułatwienie prawidłowego wchodzenia do basenu i opuszczania go, różnych sposobów zmian pozycji z wykorzystaniem rotacji, kontrolowania równowagi, osiągania pozycji bezpiecznego oddychania.

Wszystkie sesje zawierają elementy zabawy, współpracy i współzawodnictwa. Rodzice doświadczają radosnej i spontanicznej zabawy z dzieckiem, które na co dzień obarczone jest masą terapii i obowiązków. Z kolei młodsze pokolenie pozyska nowe umiejętności. Wzmocnieniu ulegną więzy rodzinne. Ta nowoczesna forma fizjoterapii zapewni stymulacje prawidłowego rozwoju, rehabilitację i rodzinną rekreację.

Media o nas

Grupa Wsparcia